Oct 5, 2015

CIY - Healthy Salads

Można rzec, że autorka Impressence nigdy się nie ustatkuje i nie będzie nowego postu, a później znowu przyjdzie z przeprosinami. Nie tym razem, bo biorę się za tego bloga pełną parą i mam zamiar publikować notki co tydzień - dwa tygodnie. Poniedziałki wcale nie muszą być takie złe, więc właśnie w ten dzień będzie się dodawać nowy post. Właściwie poniedziałek to jeden z najlepszych dla mnie dni, gdyż w szkole jestem od 8 do 11:20, a lekcje są najbardziej lajtowe! W ogóle jak podoba Wam się plan lekcji? Ogólnie rzecz biorąc, to moja osoba narzekać nie może, bo ma najlepszy plan, który tylko mogli wymyślić, choć w drugim półroczu ma się on zmienić i mam nadzieję, że będzie do przetrawienia. Na pierwszą notkę po moim powrocie, postanowiłam zrobić coś, czego na moim blogu nie było, a mianowicie CIY, czyli Cook It Yourself. Bardzo lubię te zdrowe jedzenie, czuję się wtedy bardzo lekko, jednak może po moim wyglądzie tego nie widać. Jadam masową ilość zdrowych rzeczy, choć czasami preferuję kupić sobie coś niezdrowego, jak np. Coca Colę lub chipsy. W moim przypadku Cola jest obowiązkowa w środy i piątki, gdyż mam zajęcia od 8 do 14:45, a przez ten czas nic nie jem do godziny 18 (nienawidzę jeść w miejscach publicznych), więc naprawdę źle czułabym się, gdyby nie ona. Dzisiaj postawiłam na sałatki. Nie jadam ich zbyt wiele, ale niektóre są moimi ulubionymi (owocowe!!), dlatego postanowiłam się kilkoma przepisami z Wami podzielić. Klikajcie na zdjęcia, by ukazały się składniki.

  • ARBUZOWE SZALEŃSTWO
• Do większej miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu lub syropu klonowego, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, następnie dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko razem wymieszać.
• Sałatę wyłożyć na talerze, dodać kosteczki arbuza oraz obrane i pokrojone awokado.
• Ser pokroić na plasterki obtoczyć w oliwie i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i zacznie odchodzić od patelni, podważyć go łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie.
• Ułożyć na sałatce, doprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.
W sałatce możecie mieszać dowolne smaki!


  • GORGONZOLA ZAWSZE NA TOPIE
Przepis na ugotowane lub upieczone udko kacze
• Obrać mięso od kości. Przygotować winegret: wymieszać konfiturę malinową z solą, pieprzem, imbirem w proszku, sokiem z cytryny i olejem roślinnym.
• Gruszkę obrać, pokroić na 4 ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę podzielić jeszcze na pół. Na małej patelni rozsypać równą warstwą cukier. Podgrzewać bez mieszaniaaż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć (około 2-3 minuty). Gdy będzie już bursztynowy włożyć szybko gruszki i smażyć bez mieszania przez około 1-2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1-2 minuty aż gruszka zmięknie a soki z gruszki rozpuszczą skrystalizowany cukier.
• Do głębokich talerzy włożyć mieszankę sałat, ułożyć kawałki kaczki, kawałki sera gorgonzola, gruszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropić winegretem.
W sałatce możecie mieszać dowolne smaki!


  • KREWETEK CZAS
• Jeśli krewetki były mrożone, należy je wcześniej dokładnie rozmrozić i ocieplić w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki dressingu wymieszać w miseczce. Krewetki wymieszać z tartym imbirem i sosem rybnym.
• Na małej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i włożyć krewetki, smażyć przez około 1 - 2 minuty, w zależności od tego czy krewetki były surowe czy podgotowane. Zdjąć z patelni i przełożyć do salaterki.
• Dodać obrane z błonek cząstki pomelo, startą marchewkę oraz kiełki fasoli mung. Polać dressingiem, wymieszać i podawać.
W sałatce możecie mieszać dowolne smaki!

  • GRANAT I KAKI - NAJLEPSZE POŁĄCZENIE
• Kaki obrać cienko ze skórki, pokroić na cząstki. Cykorię pokroić w poprzek na 1 cm kawałki, posypać niewielką ilością soli morskiej, cukrem (1/2 łyżeczki) i skropić 1 łyżką soku z limonki, cytryny lub pomarańczy. Wymieszać i włożyć do miseczki. Dodać rukolę i kawałki kaki.
• Owoc granatu obrać ze skórki (może być niedokładnie, ale ważne jest aby przyciąć skórkę na górze i dole owocu - to pozwoli nam łatwo wyłuskać ziarenka). Wyłuskać ziarenka z połowy owocu, z reszty wycisnąć sok bezpośrednio do rondelka. Dodać do niego składniki sosu: resztę soku z limonki, ocet, cukier, miód i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Gotować sos przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec dodać do niego wyłuskane ziarenka granatu. Polać po sałatce.
W sałatce możecie mieszać dowolne smaki!

Która pozycja najbardziej Wam się spodobała?
zdjęcia: klik | edity: ja | przepisy: klik

4 comments:

  1. Na pewno spróbuję mam nadzieję, że będzie tak pyszna jak i zdrowa!

    Zapraszam do mnie dopiero zaczynam : Mój Blog - klik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oczywiście, że są pyszne! Każde jedzenie jest pyszne!

      Delete
  2. mmm zjadłabym sobie teraz taką sałateczkę :))
    Pozdrawiam cieplutko.
    stay-possitive.blogspot.com
    Poklikałabyś w linki w najnowszym poście? Z góry dziękuję <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na co czekasz? Spróbuj wymieszać składniki, które masz w domu i masz sałateczkę gotową ;P
      Również pozdrawiam, haha

      Delete

• Czytam wszystkie komentarze, za które bardzo dziękuję. Motywują mnie do pozostania tutaj ♡
• Obraźliwe wypowiedzi zostaną usunięte ♡
• Każdy blog odwiedzam, więc pozostaw swój w komentarzu ♡
• Nie bawię się w ,,Obserwacja za obserwację". Jeżeli mój blog spodobał Ci się, to po prostu go zaobserwuj ♡

Copyright © 2014 Impressence , Blogger